13 Ocak 2015 Salı

MANGOLU CRUMBLE



Malzemeler:

Hamur için:

2,5 su bardağı un
2/3 su bardağı kahverengi şeker
1/2 çay kaşığı tuz
250 gr. tereyağı
Meyve kısmı için:
2 adet mango
1 su bardağı kaynamış su
1/3 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
1 adet kardemom
1 adet vanilya çubuğu (ortadan ikiye ayrılmış ve tohumları sıyrılmış)

Yapılışı:

Fırınınızı önceden 190C’de ısıtın.
Bir mutfak robotunun haznesine unu, tuzu ve şekeri koyun. Tereyağını kesme şeker büyüklüğünde küpler halinde kesip unlu karışıma ilave edin ve yavaş aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (hamur iri kum taneleri kıvamında olacak. Hatta geçen bir arkadaşım yerken tatlının üzerindeki hamuru öğütülmüş fındık zannetmişti). Tereyağının erimemesine özen gösterin yeterli. Burada önemli olan unsur tereyağının derin dondurucudan çıkmış olması. Aksi takdirde buzdolabından çıkarttığınız tereyağı zaten bu sıcak havalarda hemen yumuşayacağından hamur yoğurma işlemi esnasında da eriyecektir. Ve istenilen hamur kıvamını bu şekilde elde etmek mümkün olamayacaktır.
Diğer tarafta ufak bir tencereye kaynamış suyu, havanda ezdiğiniz kardemom tohumlarını, şekeri ve vanilya tohumlarını koyup şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırarak kaynatın ve ateşten alın.
Mangoları soyup küp küp doğrayın ve karışımın içine koyup 15-20 dakika bekletin. Benim mangolarım oldukça sert oldukları için bu şerbet karışımına koyduktan sonra bir kaç taşım kaynattım.
Daha sonra karışımın içindeki mangoları delikli bir kaşık yardımıyla alıp fırın kabınızın altına döşeyin. Mangoları fırın kabına alırken beraberinde şerbetten de gelmesi sorun değil. Mango tanelerinin iyice süzülmesi gerekmiyor. Üzerini kaplayacak şekilde de hamuru serpiştirin. Hamuru serptikten sonra üzerini aman ha bastırmayın. Fırında 40 dakika pişirdikten sonra çıkartın ve 15-20 dakika ılıması için bekleyin.
Sabah kahvemizin yanında fevkaladenin fevkinde lezzetli bir tatlı oldu.

Afiyet Olsun..

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara