4 Mayıs 2015 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK



Malzemeler:

1 su bardağı ılıktan sıcakça su
1 yemek kaşığı toz maya
1 yemek kaşığı tozşeker
Yarım su bardağına yakın sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
4-4 buçuk su bardağı arası un
içine:
yarım ile 1 su bardağı arası kavrulmuş öğütülmüş beyaz haşhaş
yaklaşık yarım su bardağı fındık, riviera zeytin veya mısırözü yağı

Yapılışı:

Ilıktan sıcakça suyu hamur yoğuracağınız kaba alın.
Tozmayayı ve ardından tozşekeri suyun üzerine serpiştirip 5 dakika kadar kabarması için bekleyin.
Sıvıyağ, yoğurt, tuz ve yumurta akını unun bir bölümüyle birlikte ekleyip yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayacak, fazla sert olmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edip hamuru yoğurun.
Üzerini örtüp ılık bir yerde kabarması için 45 dakika kadar bekletin.
Hamurun havasını indirip 6 eşit parçaya bölün, 5 dakika kadar dinlendirin.
Merdane ile hafif unlu tezgahta bir hamuru açabildiğiniz kadar açın. Çok fazla ince olmasına gerek yoktur.
Haşhaş ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Hamuru dikkatlice tezgahın kenarına veya masaya aktarıp her tarafına gelecek şekilde birkaç kaşık karışımdan sürüp yayınnn.
Diğer hamurlarıda aynı büyüklükte açıp ilk parçanın üzerine alıp aralarına karışımdan sürün.
kat haşhaşlı hamuru ortadan ikiye kesin. Bir parçayı diğerinin üzerine getirip 12 katlı D şeklinde bir hamur elde edin.
Fotoğrafta görüldüğü gibi hamuru yaklaşık 2cm. genişliğinde şeritlere kesip burarak uzatın ve hafif yağlamış tepsiye ortadan başlayarak dizin.
Yumurta sarısını az suyla hafif çırparak üzerine sürüp ısıtılmış 190C derecelik fırında altı üstü kızaran kadar pişirin.

Afiyet  Olsun..


0 yorum:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara